AHİKA
Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), Türkiye’de yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla 2009 yılında kurulan bir kalkınma ajansıdır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren AHİKA, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale ve Nevşehir illerini kapsayan bir kalkınma ajansıdır. Ahiler Kalkınma Ajansı’nın temel amacı, bölgesel ekonomik ve sosyal gelişmeyi desteklemek, yerel depolamayı verimli kılmak, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve bölgesel olarak yaşam kalitesini artırmaktır.
AHİKA, bölgesel kalkınmaya ulaşmak için çeşitli programlar, projeler ve destek paketleri sunmaktadır. Bu potansiyel, yerel girişimciler, kadınlar, sivil toplum kuruluşları ve kamu sektörünün bir araya getirilmesi, bölgesel potansiyellerin en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlar. Kalkınma Ajansı ayrıca eğitim, seminer ve iş birlikleriyle bölgedeki ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmeyi hedefliyor.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP), AHİKA’ nın en önemli programlarından biridir ve bölgedeki sosyal gelişimi desteklemeyi, kalkınma alanında fırsatları yaratmayı sağlar. Bu program, yerel halkın ekonomik ve sosyal olarak büyümesi için çeşitli projelere fon sağlar.
Kapadokya Yeryüzü Pazarı T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmektedir. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Kalkınma Ajansları tarafından Türkiye genelinde yürütülen bir hibe programıdır.
Kapadokya Üniversitesi tarafından yürütülen Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı Projesi kapsamında Uçhisar’ da kurulacak olan çiftçi pazarı, iyi, temiz ve adil üretim çerçevesinde yerel tarımsal üretim yapan üreticilere, ürünlerini gerçek değerinde ve doğrudan tüketiciye satma imkânı sunarak, onların iş hayatına entegrasyonlarını sağlamayı, yaşam kalitelerinin artırmayı ve kazanç elde etmelerini amaçlar.
Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı kuruluş felsefesi gereğince eğitim, atölye ve sosyal etkinliklerin gerçekleştirildiği, toplumsal birlik ve beraberliğin sağlandığı, kültürel değerlerin yaşatıldığı sosyal bir mekân olarak tasarlanmıştır. Proje kapsamında, Pazar’da yer alacak çiftçi ve zanaatkârlara sürdürülebilir ve doğal üretimde bilgi ve becerilerini arttıracak, üretim kapasitelerini geliştirecek ve böylece ürünlerinin kalitesini ve pazar değerini yükseltecek eğitimler verilecek, atölyeler düzenlenecektir.
Proje’nin, kırsal kesimdeki Sosyo-ekonomik gelişimi destekleyerek kadınların ve gençlerin istihdamını artırması, toplumsal eşitsizlikleri azaltması yanı sıra iyi, temiz ve adil gıdaya erişimi kolaylaştırarak yerel halkın yaşam kalitesini yükseltmesi hedeflenmektedir.