Dünya Slow Food Birliği’nin önderliğinde dünya genelinde teşkilatlanan Slow Food ağına, Türkiye’den Nevşehir’de katıldı. Slow Food Kapadokya Yeryüzü Pazarı Açıldı
Dünya Slow Food (Yavaş Gıda) Birliği’nin önderliğinde dünya genelinde teşkilatlanan Slow Food ağına, Türkiye’den Nevşehir’de katıldı. Slow Food Kapadokya Yeryüzü Pazarı Nevşehir’in Uçhisar kasabasında açıldı.
Nevşehir’de Kapadokya Bölgesinin yerel üreticilerini ve geleneksel ürünlerini desteklemek, biyolojik çeşitliliği korumak, iyi, temiz ve adil gıdaya erişimi teşvik etmek amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ve Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) koordinasyonunda, Kapadokya Yeryüzü Pazarı Uçhisar kasabasında düzenlenen törenle açıldı.
Uçhisar’da açılan Kapadokya Yeryüzü Pazarı, Slow Food’un uluslararası Yeryüzü Pazarları ağında yerini alacak.
Slow Food Kapadokya Yeryüzü Pazarı açılış törenine Nevşehir Valisi Ali Fidan ve eşi Prof. Dr. Fatma Fidan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın eşi Nuran Fidan, Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Funda Aktan, Kapadokya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, AHİKA Genel Sekreteri Bekir Varol, Uçhisar Belediye Başkanı Abdullah Çamcı, Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, resmi kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SOGEP programı kapsamında, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) iş birliği ve Kapadokya Üniversitesi organizasyonuyla hayata geçen pazarda, yerel üreticiler geleneksel ve sürdürülebilir ürünleriyle yer aldı.
Kapadokya Yeryüzü Pazarı taze, temiz ve adil gıdaya erişimi destekleyerek, biyoçeşitliliği geliştirmeyi, yerel ekonomiye katkı sağlamayı, taze ve doğal ürünleri mevsiminde üreticiden tüketiciye doğrudan ulaştırmayı ve kırsal kalkınmaya destek olmayı hedefliyor.
Açılışın ardından Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı’ndaki tezgahlar ve stantlar ziyaret edildi.
Slow Food Yeryüzü Pazarları Ağı, dünyada 23 farklı ülkede düzenli olarak kurulmakta ve 105 pazarda 2 bin 500’e yakın üreticiyi desteklemekte. Temel hedef yerel üretimi, biyoçeşitliliği ve kültürel mirası korumak.
Kapadokya Yeryüzü Pazarı’nın Uçhisar’da 15 günde bir cumartesi günleri kurulması planlanıyor. Pazarda yer alacak yerel üreticilere proje kapsamında sürdürülebilir üretim, hijyen, markalaşma ve biyoçeşitlilik gibi konularda eğitimler veriliyor.
Pazarın bölge üreticilerini tüketiciler ile doğrudan buluşturarak yerel ekonomiye katkı sağlaması ve sürdürülebilir kırsal kalkınmaya desteklemesi hedefleniyor.