Yeryüzü Pazarları Nedir ?

 Yeryüzü Pazarları Nedir? 

Yeryüzü Pazarları, tüm dünyada Slow Food ilkelerine göre kurulan pazarlardır. Amaçları, herkesin iyi, temiz ve adil gıdaları alıp satabilmesini sağlamaktır. 
Yeryüzü Pazarları, yerel gıda üreticilerine ve zanaatkarlara ürünlerini doğrudan tüketicilere satma ve aynı zamanda çalışmaları hakkında bilgi paylaşma imkanı sağlarlar. Yeryüzü Pazarları yalnızca kaliteli gıda alıp satmayı hedeflemezler, aynı zamanda eğitim ve sosyal aktivitelerin yürütülebileceği, toplulukların bir araya gelebileceği mekânlar sunarlar. 

Yeryüzü Pazarları, her yıl yeni pazarların ve ülkelerin katıldığı, sürekli büyüyen bir uluslararası üretici ve çiftçi ağıdır. Bu ağ, deneyimlerin paylaşılmasını, doğrudan satış için yeni sistemlerin geliştirilmesini sağlar ve üreticilerle tüketiciler arasında doğrudan diyalog kurulmasını kolaylaştırırlar. 

Slow Food Yeryüzü Pazarları, 

• Gıda biyoçeşitliliğini korurlar,

Yerel bitki çeşitlerinin ve hayvan ırklarının korunmasını teşvik ederler ve yerel kültürü, geleneksel bilgi ve becerileri koruyan üreticilere ve gıda zanaatkarlarına görünürlük kazandırırlar. 

• Savunuculuk yaparlar, 

Alışveriş şeklimizi, iklim krizinden biyoçeşitlilik kaybına kadar pek çok büyük soruna tepkimizi ortaya koyabileceğimiz politik bir eylemdir. Yeryüzü Pazarları, yerel gıda politikaları oluşturma çalışmalarının önemli bir parçasıdır. Pazarlar, kurumlara ve sivil topluma farklı bir satış ve satın alma yolu olabileceğini gösterebilirler. 

• Yerel ekonomiyi desteklerler, 

Kim olduklarını, yiyeceklerini nasıl ürettiklerini, fiyatlarını nasıl belirlediklerini vb. açıklayabilen küçük ölçekli üreticilere alan açarlar ve ses verirler. 

• Tüketicileri eğlendirerek eğitirler: 

Üreticiden gönüllülere, tüketiciden şeflere kadar üretim ve tedarik zincirindeki aktörler arasında değişimi, diyaloğu ve ilişkileri teşvik ederler.